e
Banner


Boyner zenginleştirdiği alışveriş ve lojistik deneyimiyle marka sadakatini artırıyor
Online kanalda 10 milyon adet, offline tarafta ise 35 milyon adet yıllık ürün dağılımı gerçekleştiren Boyner Büyük Mağazacılık, omnichannel lojistik stratejiyle; teknolojik ve entegre bir yapıya büründürdüğü lojistik, depolama ve dağıtım süreçleriyle müşterilerine istedikleri ürünleri istedikleri kanaldan temin etme ve esnek teslimat seçenekleri sunuyor. Bu sayede alışveriş deneyimini zenginleştirdiklerini vurgulayan Boyner Büyük Mağazacılık Lojistik Genel Müdür Yardımcısı Anıl Haşimoğlu, lojistik kapasitelerini artırarak, teknoloji ve sürdürülebilirliğe yatırım yaparak, çevik bir operasyon yönetimine geçerek e-ticarette kişiselleştirmeye odaklanacaklarını söyledi. 




boynerBoyner Büyük Mağazacılık olarak siparişlerin doğru zamanda kullanıcılara ulaştırılması için lojistik, depolama ve dağıtım konusunda süreçlerinizi nasıl yönetiyorsunuz? 
Siparişlerin kullanıcılara doğru zamanda ulaştırılması için lojistik, depolama ve dağıtım süreçlerimizi titizlikle yönetiyoruz. Teknolojinin, bilginin transferi ve lojistik akışının sorunsuz işlemesi açısından büyük bir önemi var. Raporlamalar ve akışın entegrasyonu, lojistiğin olmazsa olmazları arasında yer alıyor ve iş süreçlerimizin etkinliğini artırıyor. Işıklı dağılım teknolojisi gibi yenilikçi yöntemler ve X-dock, flow thru gibi çıkış modelleri ile çıkış sürelerimizi kısaltıyoruz. Ayrıca, stok yönetiminde adet ve asorti bazlı çıkış yaklaşımlarıyla lojistik süreçlerimizi daha etkin hale getiriyoruz. Ana depoda konveyör sistemleri ve sorter teknolojileri kullanıyoruz. Müşterilerimize hızlı ve etkili hizmet sunmak adına otomasyon seviyemizi teknolojik gelişimlere paralel yatırım planlarımızla şekillendiriyoruz. 
Omnichannel lojistik stratejimiz, müşteri odaklı bakış açısıyla farklı satış kanallarını entegre ederek alışveriş deneyimini bütünleşik yaklaşımla geliştirmeyi amaçlıyor. Bu stratejinin en temel unsurlarından biri, entegre depo ve stok yönetimi. Bu alanda da teknolojik altyapımızı yeniledik ve tüm satış kanallarını tek bir envanter yönetim sistemi altında birleştirerek depo ve stok yönetimini entegre eden bir sisteme geçiş yaptık. Böylece, müşterilerimizin istedikleri ürünleri istedikleri kanaldan temin etmelerini sağlıyoruz.
Mağaza ve online satış noktalarını birbirine entegre ederek ziyaretçilerimize çevrimiçi ve çevrimdışı alışveriş deneyimini bir arada sunduğumuz All Line bir deneyim yolculuğumuz bulunuyor. Bu yaklaşımımızla müşterilerimiz, online sipariş verdikleri ürünleri diledikleri mağazadan teslim alabiliyor veya mağazada beğendikleri ama bedeni, rengi o mağazada olmayan ürünleri online olarak sipariş verebiliyor. Bu entegrasyonumuz ile müşterilerimize daha fazla seçenek sunarak alışveriş deneyimini zenginleştirebiliyoruz. 
Müşterilerimizin ihtiyaçlarına anlık ve daha iyi cevap vermemiz onları mutlu ederek sadakatlerini kazanmamız için çok değerli. Bu sebeple tasarladığımız bu uzun yolculukta esnek ve yetkin olmamız gerekiyor. Omnichannel lojistik stratejimiz sayesinde esnek teslimat seçenekleri sunabiliyoruz; bu alanda geliştirdiğimiz Boyner Now hizmetimiz ile müşterilerimiz siparişlerini istedikleri zaman ve istedikleri yerde teslim alabiliyorlar. 
E-ticaretin önemli konu başlıklarından biri olan iade süreçleri için de müşterilerimizin hayatlarını kolaylaştırmayı hedefliyor, satın aldıkları ürünleri istedikleri kanaldan iade veya mağazalardan değişim yapabilmelerini sağlıyoruz. Mağazalarımız, B2C online siparişleri hazırlama yeteneğine sahip. Bu da ana depomuza ek olarak Türkiye’nin farklı bölgelerinde lojistik depolarımızın olması anlamına geliyor. Stoklarımızdaki ürünler, müşteri siparişi geldiğinde rotalama algoritmalarımız dahilinde farklı depolardan gönderilebiliyor. Bu uygulamamız müşterilerimizin mutluluğunu artırmak adına teslimat sürelerini kısaltmak için bize oldukça esneklik sağlıyor.
 
AKILLI TESLİMAT VE ROTA PLANLAMA PROGRAMINI DEVREYE ALDI 
Yıllık ürün dağıtım adetiniz nedir? Kaç farklı teslimat türü kullanıyorsunuz? 
Online kanallar için yıllık 10.000.000 adet, offline tarafta ise mağazalara 35.000.000 adet ürün dağılımı gerçekleştiriyoruz. Boyner Now hizmetimiz kapsamında da 2 teslimat seçeneğimiz bulunuyor. Boyner Now deneyimini yaşayan müşterilerimiz dilerse 90 dakika içinde veya randevulu teslimat seçeneğinde istediği gün veya saatte ürünlerini teslim alabiliyor. Boyner Online ve alternatif kanallar kapsamında depo çıkışlı hızlı gönderi, standart teslimat ve tıkla gelsin hizmetimiz kapsamında mağazadan teslim modellerimiz mevcut. Mağazalarımızdaki “Seç Gelsin” hizmetimiz kapsamında o mağazada olmayan ürünler talep edilen adrese hızlıca teslim edilebiliyor. Depolarımızı ise 3PL çözüm ortağımız ile hibrit modelde yönetiyoruz. Online kanalda siparişlerimizi ulusal ve butik farklı kargo firmaları ile yürütüyoruz. Boyner Now hizmetimiz için müşteri temsilcisi arkadaşlarımızın yönetiminden sorumlu motorlu kurye firmaları ile çalışıyoruz.
2024 yılında hayata geçirdiğimiz akıllı teslimat ve rota planlama programımız, işlem hacmine bağlı olarak çıkış süreçlerimizi optimize ediyor. Bu program, iş hacmindeki artışa göre düzenlenerek daha verimli ve çevre dostu bir teslimat süreci sağlıyor. 
Müşterilerimize daha iyi bir alışveriş deneyimi sunmak için online ve fiziksel mağaza deneyimlerini bütünleşik yaklaşımla birbirine entegre ediyoruz. Güçlü lojistik ağımız, geleceğe de güvenle bakmamızı sağlıyor. 
 
Lojistik ve dağıtım şirketlerinden neler bekliyorsunuz? Hizmet alırken nelere dikkat ediyorsunuz?
Lojistik ve dağıtım şirketlerinden öncelikli beklentimiz hiç şüphesiz güvenilirlik ve hız. Bu iki beklenti için de birçok alt yapı çalışmasının geliştirilmiş olması gerekiyor. Bizim müşterilerimize söz verdiğimiz teslimat sürelerini karşılamak için lojistik ortaklarımızın da bu hız ve güvenilirliği sağlayabilmesi gerekiyor. Siparişin nerede olduğu ve ne zaman teslim edileceği her an takip edilebilmeli. Hızlı teslimatın yanı sıra, farklı teslimat seçenekleri sunabilmek de önemli. Aynı gün, belirli bir zaman aralığında veya teslimat noktasından alma opsiyonu isteyen farklı müşteri talepleri olabiliyor. Lojistik firmaları bu talepleri karşılayabilecek altyapıya sahip olmalı. 
Lojistik masraflarını optimize ederek maliyetleri düşürmek, teknoloji kullanımıyla yenilikçi çözümler sunmak lojistik firmalarından beklenenler arasında yer alıyor. Öte yandan siparişlerin durumu ve olası problemler hakkında şeffaf ve açık bilgi akışı da büyük önem taşıyor. Çevresel sürdürülebilirlik de günümüzde ayırt edici vizyonlardan biri. Elektrikli araç kullanımı ve geri dönüştürülebilir malzemeler gibi çözümler hizmet kalitesinin yükselmesini sağlayan en önemli faktörlerin başında geliyor. Biz de çevresel sürdürülebilirlik ve lojistik verimliliği odaklı stratejilerimizi gelecek planlarımızda da sürdürmeyi hedefliyoruz. Sürdürülebilirlik alanında en önemli lojistik projelerimizden biri olan geri dönüştürülmüş malzemelerden üretilmiş plastik kasalara geçiş yaparak karton koli kullanımımız minimize edip karbon ayak izimizi azaltmayı amaçlıyoruz. 
Şirketimizin yeni iş kollarından olan Costa Coffee’nin lojistik operasyonlarına hizmet vermek üzere depomuz içerisinde, iklimlendirilmiş ve ISO 22000:2018 sertifikalı gıda depomuzu devreye aldık. İklimlendirilmiş depolama ve taşıma hizmetlerimizle ürünlerimizin kalitesini koruyacak bir yaklaşım benimseyerek sürdürülebilirliği destekliyoruz.
İstanbul merkezli başlatacağımız proje ile mağazalardan depoya ürün çekip tek pakette müşterilere sevkiyat yaparak maliyet avantajı sağlamayı ve karbon emisyonunu azaltmayı hedefliyoruz. Ayrıca Boyner’de, kullanılmış kartonlar kırpık makinelerinden geçirilerek dolgu malzemesine dönüştürülüyor ve atık yönetmeliğine yüzde 100 uyum sağlanarak, karton ve diğer malzemelerin geri dönüşümü teşvik ediliyor. 
Bu bakış açısıyla hızlı, güvenilir, esnek, maliyet etkin, şeffaf, teknolojik, müşteri odaklı ve sürdürülebilir çözümler sunabilen dağıtım şirketleriyle uzun vadeli ve kazançlı iş birlikleri kurabileceğimizi düşünüyoruz.
 
Boyner Büyük Mağazacılık, e-ticaret pazarında kendini nasıl konumlandırmış durumda? E-ticaretin ciro ya da satışlarınız içindeki payı nedir? 
Fiziksel mağazacılığın yanı sıra e-ticaret pazarında da kendimizi güçlü ve aktif bir marka olarak konumlandırıyoruz. Müşterilerimize kişiselleştirilmiş, kolay, yaşam tarzı ile bütünleşmiş bir alışveriş deneyimi sunuyoruz. Bu stratejik adımlar neticesinde e-ticaretin, toplam ciro ve satışlarımız içindeki payı da giderek artıyor. Özellikle son yıllarda fiziksel mağazacılık yatırımlarımızla eş zamanlı olarak bu alandaki büyümemiz hızlandı. 2024 yılını ele aldığımızda ilk 5 aylık toplam satışlarda geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 94 büyüme elde ettiğimizi görüyoruz. E-ticaret verilerine baktığımızda ise online müşteri ziyaretlerimizde yüzde 56, online satışlarımızda ise yüzde 116’lık bir artış söz konusu.
 
HIZ VE ŞEFFAFLIK BEKLENTİSİ ARTIYOR 
Bu alana dönük orta ve uzun vadede büyüme planlarınız neler?
Orta ve uzun vadede ise e-ticaret alanında önemli büyüme planlarımız var. Teknolojik altyapımızı sürekli olarak geliştiriyor, kullanıcı deneyimini iyileştirmek için müşteri beklentilerini de yakından takip ederek yatırımlar yapıyoruz. Örneğin günümüzde hız ve şeffaflık beklentisi günden güne artıyor. Müşteriler, e-ticaret siparişlerinin hızlı ve şeffaf bir şekilde teslim edilmesini bekliyorlar. Bu da bizlerin sipariş takibi ve teslimat bilgilendirme sistemlerini geliştirmemizi gerektiriyor. Müşteri odaklı hizmetlerimizi ve lojistik kapasitemizi artırarak daha hızlı ve etkili teslimatlar gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca dijital pazarlama stratejilerimizi genişleterek daha fazla müşteriye ulaşmayı planlıyoruz. Artması beklenen talep hacmi için ise her gün planlamalar yapıyoruz. Depolama, taşıma ve dağıtım kapasitelerini artırmak için çevik bir operasyon yönetimine geçmek hepimiz için zorunluluk. Bu kapsamda, yapay zeka ve veri analitiği gibi ileri teknolojilere de yatırım yaparak, müşterilerimize daha kişiselleştirilmiş ve verimli bir alışveriş deneyimi sunmayı amaçlıyoruz.
 
BOYNER ONLINE PAZAR YERİNE DÖNÜŞTÜ
Yakın gelecekte hangi teknolojiler e-ticarete yön verecek? Boyner Büyük Mağazacılık’ın ajandasında neler var? 
Perakendede her geçen gün teknoloji etkisinin arttığı ve yeniliklerin olduğu bir dönemdeyiz. Mağazacılık kavramı artık sanat, gastronomi ve yeni deneyimlerle zenginleşiyor. Müşterilerimizle karşılaştığımız her anı, kişiselleştirilmiş ve özel hissettirmek için çabalıyoruz. Hem online hem de fiziksel kanallarımızda alışveriş deneyimini bu yeniliklerle harmanlıyoruz. Tüm bu kişiselleştirilmiş uygulamalar teknoloji ile bir araya gelerek daha verimli hale geliyor. Müşterilerin yüzde 86’sı daha iyi bir alışveriş deneyimine ulaştığında daha fazla harcama yapabileceğini düşünüyor. Yüzde 33’ü ise tek bir olumsuz deneyim sonucunda sevdiği bir markadan alışveriş yapmayı bırakabileceğini söylüyor. (1) Bu nedenle, dijitalin bize kazandırdığı veri analizi yetkinliklerini kullanarak e-ticarette kişiselleştirmeye odaklanıyoruz.
Ürünlerin yalnızca ihtiyaçlara yönelik olması artık yeterli değil; dijitalleşen dünyada müşterilerin alım isteğini harekete geçirmek ve beklentilerini karşılamak çoğu zaman ürünün kendisinden daha önemli hale geliyor. Bu noktada, müşterinin satın alım yolculuğunu kolaylaştırmak ve ilgi çekici hale getirmek için akıllı teslimatlar ve rotalama platformları önemli bir rol oynuyor. Bu platformlara odaklanan şirketler, müşterilere daha hızlı ve etkili bir hizmet sunarak tercih edilir hale geliyor.
Boyner Büyük Mağazacılık olarak, tüm yenilikçi yaklaşımları benimseyerek e-ticaret lojistiği alanında güçlü adımlar atıyoruz. Teknolojik altyapımızı sürekli geliştirerek müşterilerimize en iyi hizmeti sunmayı ve lojistik süreçlerimizi en verimli şekilde yönetmeyi hedefliyoruz. Bu doğrultuda geliştirdiğimiz Yeni Boyner Online’ı kısa bir süre önce pazar yerine dönüştürdük. Moda ve lifestyle alanında daha da güçlü bir oyuncu olacak Boyner Online’da müşterilerimizi yepyeni bir dünya ile tanıştıracağız. Yıl sonuna kadar pazar yerimizde hedeflediğimiz 1000’den fazla markayla daha hızlı altyapıya sahip, daha geniş ürün yelpazesi olan, zengin kampanya çeşitliliği ile yüksek performans sergileyen bir kimliğe bürünmeyi hedefliyoruz.
Teknolojik gelişmelerin lojistik sektörüne etkisini de somut bir şekilde gördüğümüz bir dönemdeyiz. Yapay zeka destekli büyük veri analitiği ile çok boyutlu planlama, akıllı envanter yönetimi, rota optimizasyonu, gelişen WMS ve TMS sistemleri, otomatik ve robotik depolama çözümlerini bu gelişmelere örnek olarak verebiliriz. Gelişen takip sitemleri ile müşterilere anlık bilgilendirme, aksaklıkların hızlı tespiti ve müdahalesi daha sağlıklı sağlanabiliyor.  Hızlı teslimat ve kolay iade gibi dijital süreçler deneyimi iyileştirirken gelişen müşteri chatbotları ile 7/24 destek sunularak memnuniyet artırılıyor. Boyner e-ticaret lojistiğinde teknolojik gelişim ve adaptasyon ajandasında öne çıkan gelişmeleri daha ileri seviyeye taşımak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
 
HER AY YÜZDE 20 BÜYÜYEN BOYNER NOW HEDEF BÜYÜTTÜ 
Farklılaştırılmış teslimat seçeneği sunan Boyner Now hakkında bilgi verir misiniz?
Günümüzde aynı gün teslimat, belirli bir zaman aralığında teslimat gibi farklı seçenekler artık kaçınılmaz. Hız ve deneyim burada farklılaşan iki önemli nokta. Biz de bu beklentileri karşılamak ve müşterilerimize benzersiz bir alışveriş deneyimi sunmak için sürekli yenilikler yapıyoruz. İşte bu yeniliklerden en can alıcısı ve yeni bir iş modeli oluşturmaya aday olan Boyner Now. 
İkinci yılını dolduran Boyner Now, sektöre yepyeni bir soluk getirdi. 90 dakikada teslimat, ürünleri alternatif bedenleri ile sipariş edebilme, teslimat anında deneyebilme, sipariş anında ödeme yapmama ve beğenilen ürünleri kapıda kredi kartı ile ödeyerek satın alabilme gibi özellikleri ile öne çıkan Boyner Now müşterilerimiz tarafından büyük ilgi gördü ve her geçen gün büyümeye devam ediyor. Projemizin ilk yılında toplam 80 binden fazla adrese 145 bin siparişle 400 bine yakın ürünü, ortalama 80 dakika içinde teslim ettik.
Şu anda 40 farklı lokasyonda hizmet veriyoruz ve her ay yüzde 20 oranında büyüyoruz. Gelecekte daha da büyüyeceğimizi öngörüyoruz ve lokal pazarlama stratejimizle şehre özel fırsatlar sunuyoruz. 
Boyner Now’ın, müşterilerimizin yaşamına bambaşka bir deneyim kattığını düşünüyoruz. Boyner Now ile daha fazla kişiye ulaşarak 24 saat satış yapmak, hediye asistanlığı sunmak ve farklı markalarla zenginleşen bir pazar yeri oluşturmak gibi çeşitli adımlar planlıyoruz.
 
DEPOLAMA VE DAĞITIMDA DEV FİRMALARLA YÜRÜYOR 
Boyner Büyük Mağazacılık, mağaza sevkiyatları için komple taşıma ve parsiyel dağıtım modellerini kullanıyor. Depolama ve dağıtım alanında farklı iş ortaklarıyla yol aldıklarını belirten Boyner Büyük Mağazacılık Lojistik Genel Müdür Yardımcısı Anıl Haşimoğlu, “Depolama tarafında Ekol Lojistik ile çalışıyoruz. Mağazalara taşıma tarafında; Ekol, UPS, Sendeo firmaları ile online dağıtım tarafında Aras, HepsiJet, Kolay Gelsin, Yurtiçi Kargo ile iş birliğimiz bulunuyor. Boyner Now deneyiminde Vigo ve Scotty firmaları, Costa Coffee dağıtım tarafında Netlog ile tüm operasyonu kesintisiz sürdürüyoruz” dedi.  
 
 [1] https://www.fullview.io/blog/cx-trends-in-



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat